Sunday 15 February 2015

Gırrrr Ayı Teması

Sure: 1 saat
Dağınıklık: 7

Malzemeler:
Pet şise
Yapışkanlı göz
Burun olarak kullanılacak ponpon veya karton.
Ağız çizmek için silinmez kalem
Yapıştırıcı
Leğen
Oyuncak balık, deniz hayvanları, pipet veya isteğe bağlı diğer oyuncaklar
Leğenin üstünü kapatmak için kağıt veya poşet
Aliminyum folyo
Oyuncak yiyecek içecekler
Poşet veya sepetler
Ayı ayak izi
Yer matı
Oyuncak tünel
Hareketli müzik


Karşılama: Bir el kuklasi (ayı tercih edilebilir) her çocuğa teker teker merhaba der. Ayıları sevip sevmedikleri sorulur. Yaş grubuna uygun olarak ayıların nasıl ses çıkardığı, nerde yaşadığı, neler yedikleri üstüne kısaca sohbet edilebilir.

1- Her çocuga bir pet şişe verilir ( küçük boy daha uygun olabilir). Pet şişenin içine beyaz veya kahverengi ayı yapma tercihinize göre malzeme seçebilirsiniz. Bizim evde resimde görülen kesilmiş kağıtlar vardı, onları doldurduk. Kızım 3.5 yaşında, bu malzemeyi dolduracak sabrı gösterdi ancak daha küçük yaşlar için uygun olmayabilir. Daha küçükler için top top pamuk, patlamış mısır, playcorn, ponpon tercih edilebilir. Doldurma işi bittikten sonra gözlerini ve burnunu yapıştırıp ağzını yaptık. Kızım kağıtların bir kısmını dışarda bırakmak istedi, saçlı ayı olacakmış, tercih onların.




2- Ayının acıktığını ve nehirdeki balıklardan tutup yiyebileceğini söyleyin. Eğer su ile yapacaksanız leğenin içine evdeki oyuncak balıklardan ve diğer oyuncaklardan koyun ve leğenin ağzını kapatıp, üstünde ellerinin geçeceği kadar bir delik açın. Grup oyunlarında tek bir büyük leğen kullanılıp çocuklar sıraylar ellerini sokabilir veya hepsine ayrı ayrı küçük leğenler verilebilir. Suyun fazla dağınıklık olduğunu düşünüyorsanız, oyuncakları kutuya koyup susuz da oynayabilirsiniz. Biz leğene su doldurduk, üstüne bir kağıt torba bantladım. Leğenin içine bizde fazlaca bulunan oyuncak balıklardan ve diğer oyuncaklardan koydum. Elini sokup içindekileri teker teker çıkarmaya başladı. Leğenden balık çıkarınca ayı olduğunu söyleyip yer gibi yaptı, oyuncak veya yenmeyen birşey çıktığında yenmez diyerek kenara koydu. Leğene pet şişe, kapak ve pipet gibi şeyler de koydum. Bunlar çıktığında insanların çöplerini atıp çevreyi kirlettiğini bunları toplayıp çöpe atabileceğimizi söyledim. Instagram hesabında bununla ilgili bir video bulabilirsiniz. (Instagram hesabı: kirmizidomatesci)



3- Bir önceki oyun oynanırken, bir anne bu oyunun malzemelerini yerleştirebilir. Yine çocuğun oyuncaklarından yiyecek, içecek veya ayının yiyemeyeceği tarzda şeyler seçilir. Hepsi daha önceden aliminyum folyoya sarılır ve odanın çeşitli yerlerine koyulur. Çocuklara birer poşet verip bunları bulmaları istenir. Bulduklarını poşete toplarlar. Balıkla ayının doymadığı ve ormanda yiyecek toplamaya çıktığı gibi bir açıklama yapılabilir. Hepsi poşetlerine yiyecek toplayınca oturup hepsi birden topladıklarını folyolardan çıkarır, folyodan çıkan yiyecek birşeyse yer gibi yapar, yenmeyecek birşeyse tekrar folyoya sarması istenir. Folyoları sökerken yırtacakları için yanınınızda yeniden sarmak için folyo bulundursanız iyi olur. 
Bu oyunu evde tek başınıza da oynayabilirsiniz. Çocuğunuza seçtiği oyuncakları folyoya sarmasını söyleyebilirsiniz veya sizin sardıklarınızı çıkarmasını. Sizin sardıklarınızı çıkarmadan önce şeklini inceleyip, içinde ne olduğunu tahmin edebilir. 

4- Daha önceki postlarda bahsettigim müzikli aktivite buraya çok uygun. Sadece altından geçilen veya üstünde yürünen malzemelere bir de temaya uygun bölüm ekleyeceğiz. İnternette kolayca bulabileceğiniz ayı ayak izlerinden çıktı alıp halıya yapıştırın. Ben kendim çizdim, kaymasın diye kağıt havlu kullandım. Ancak yere yapıştırmadığım için yerinden oynadı. Bu ayak izlerine geldiklerinde çocuklardan ayı gibi yürüyüp, kollarını açıp gırlamasını isteyin. Biz yer matı, üstünde zıplaması veya üstünden atlaması için yastık, altından geçmesi için de sandalye koyduk. Siz içinden geçilen tünellerden de koyabilirsiniz. Aşağıda fotoğraf var ancak instagram hesabına bir de video ekleyeceğim. Tabi biz bunu grup olarak yapmayıp evde yalnız yaptığımız için Dilay oyuncaklarından biriyle beraber yapmayı tercih etti. 







No comments:

Post a Comment