Sunday 8 February 2015

Her oyun grubunda kullanılabilecek birkaç Genel Not

Bildinize eminim fakat öncelikle çocukların tekrarlardan hoşlandığını, tanıdık şeylerin veya bir sonraki adımda ne geleceğini biliyor olmanin onlarda güven yarattığını hatırlatayım.
Rusya'da katıldığımız oyun grubu bir okul bünyesinde yapılıyordu. Orada her oyun grubunun başında ve sonunda tekrarlanan ritueller vardı. Kendi oyun grubunuzda aynı şeyi yapmayı düşünebilirsiniz bence. Veya çocugunuzla oyun saatinizde yapabilirsiniz.


Öncelikle her hafta değişik bir el kuklası kullanıyorlardı. El kuklaları genellikle bir hayvandi. Tüm çocuklar oturuyordu ve bu hayvan kuklası her çocuga teker teker hoşgeldiniz deyip elini sıkıyordu, kısaca sohbet ediyordu. Tüm çocuklar bittikten sonra kukla kalkiyor ve oyunlar başlıyordu. 

Oyun grubunun bitiminde çocuklar yine yerlerine oturunca, kukla tekrar çıkıyor ve hepsine teker teker veda ediyordu. 

Oyun grubuna başlamadan önce bir diğer önemli nokta odada başka oyuncak olmaması, Tv nin kapalı olması, dikkat çekici müziğin olmamasi. Çocukların dikkatlerinin çok çabuk dağıldığı düşünülürse bazen oyun oynamak bile dünyanın en zor işine dönüşebiliyor.
Oynanacak her farklı oyunun malzemesini sırası geldiğinde çıkarmak da önemli.

Son olarak yine Rusya'daki oyun grubundan birkac fotoğraf paylaşacağım. Grubun o günkü teması ne olursa olsun çocuklar sıkıldığında, hareketlendiğinde veya oyun grubunun sonunda oynanabilir.  Resimlerdeki malzemeler yerine, altından geçmek için evde sehpa, masa, üstünde yürümek için yer matları, battaniyeler, pütürlü dokuda malzemer kullanılabilir. Bu konuda daha çok detayı başka bir yazıya bırakalım. Hareketli bir müzik eşliğinde çocuklar sırayla birşeylerin altından geçerek veya üstünde yürüyerek eğleniyorlar.



Buraya video yukleyemediğim için instagram hesabına yükledim. Oradan bakanilirsiniz. Instagram hesabı: kirmizidomatesci 

No comments:

Post a Comment